Afrikaanse mannen...
Door: Chloe
Blijf op de hoogte en volg Chloe
09 Mei 2009 | Kameroen, Yaoundé
Zoals ik al zei, maken Miel en ik ontzettend veel leuke dingen mee hier in de Afrikaanse bushbush. De weken vliegen weliswaar voorbij. Beetje jammer is dat wel. Ik ben hier nog lang niet uitgekeken.
Bijna iedere avond hebben we wel een uitnodiging bij een local om heerlijke Fufu&YamYama (mais-ballen met een soort spinazie)te komen eten. Ik moet zeggen: Hoe vaker je het eet hoe lekkerder het wordt. Eigenlijk ook omdat er verder niet zo heel veel keuze in voedsel is. Dus je moet wel! Mij hoor je niet meer klagen. Ook niet wanneer er weer geen elektriciteit is of geen douchewater. De kaarsjes gaan dan gezellig aan, en je wast je met regenwater. Heerlijk primitief!
Vrijdag 1mei was er de dag van de arbeid. Dat betekende dus, marcheren in Tobin, een plaatsje dicht bij Kumbo. Met veel ziekenhuispersoneel zijn we naar Tobin gegaan. Het festijn zou om 10uur beginnen dus begon het om 12uur. Vol trots marcheerde ik met de x-ray afdeling mee. Iets te trots waardoor ik totaal uit de maat liep. Maar het was ontzettend leuk om te doen! Iedereen applaudisseerden en zong ons toe.
'S avonds hadden we een bbq bij dokter Theresa en Xavier. Iedereen was uitgenodigd. De Italianen hadden voor deze gelegenheid een koe en een varken geslacht die wij als wilde kannibalen verorberden(we hadden al 3weken geen vlees meer gehad). O wat was dat lekker!Na het eten en de nodige drank, werden de stoelen aan de kant geschoven en werd er door iedereen gedanst. Er werd veelal Cubaanse muziek gedraaid. Mijn god wat kunnen Afrikanen goed dansen zeg! Het lijkt wel of ze elastiek in hun heupen hebben zitten. Het was zo schitterend om te zien dat zo veel verschillende culturen samen zo'n top-avond kunnen hebben!Heerlijk gewoon!
Ik kom er steeds meer achter dat wij blanke mensen zwak zijn. Neem nou afgelopen zaterdag 2mei. We zouden samen met een gids een wandeling van 8 uur gaan maken door de geweldige natuur hier. Echt wandelen kon je het niet noemen. Het was eerder berg beklimmen. Wat een steile weggetjes zeg! Het grappig was dat onze gids(75jaar)fluitend en zonder enige moeite, als een jonge god de bergen trotseerde. Wij daarentegen volgenden een uur later met veel pijn en moeite en totaal buiten adem. En dat terwijl we allemaal zeker 5ojaar jonger zijn! Maar het uitzicht was elke keer weer adembenemend mooi!
Diezelfde avond besloten ik, Youssef, Hilde, Simone, Dave, de Amerikanen, Junior, Neba en onze overburen(Miel was helaas ziek), naar club Samba te gaan. Dit is een plaatselijke disco waar vooral veel R&B gedraaid wordt. Dus schurende mensen all over the place! Ik kreeg nog als compliment dat ik danste als een black-girl. Maar dat is ook niet zo heel moeilijk als je beschikt over zo'n achterwerk!Haha Wederom was ik weer zeer gefascineerd door de dans-capaciteiten van de Afrikaanse man. Zo ontzettend ritmisch!Ik ben verkocht... Hier kunnen Nederlandse mannen nog wat van leren!
De zondag erna was er de kater...Heerlijk om dat weer eens een keer te mogen voelen. Dat was namelijk lang geleden! S'middags was ik uitgenodigd door een leuke vrouw die ik bij de kapper had leren kennen. Uiteindelijk was die vrouw toch niet zo heel erg leuk toen bleek waarom ik 'op de koffie' moest komen. Ik werd namelijk voorgesteld aan haar zoon met als mededeling dat ik met hem moest gaan trouwen zodat hij verzekerd was van een goede toekomst. Nou ik wist niet hoe snel ik weg moest komen!
De afgelopen week is Miel dus ziek geweest. Malaria. En zij was niet de enige. Van de 20 blanke mensen hiero, hadden er zeker 15 malaria deze week. En dan maar denken dat wij goed beschermt zijn door alle klamboes, anti-muggenspray's en malariapillen die wij hier hanteren. No way. Wij blanken zijn gewoon zwak!
Vrijdag na het werk,(8mei) besloten Miel ik en Simone om de week eens goed af te gaan sluiten door naar Kumbo te gaan. Na het kopen van 7 verschillende stofjes(jaja onze nieuwe verslaving) zijn we gaan eten bij BB91 waar toevallig ook de Amerikanen zaten. BB91 is een soort van restaurant waar ze heerlijke kip serveren. Dat is tevens ook meteen het enige gerecht wat ze serveren. De keuze is er reuze dus! Rond een uur of 9 hadden we al genoeg drank op waardoor wie niet echt zin hadden om met de motor(taxi's rijden maar tot 7) naar huis te gaan. We besloten om te blijven slapen bij de Amerikanen. Wederom een topavond met veel muziek en drank( fristy, appelsap, chocomel...). De volgende ochtend hadden we wel zin in een motor-ritje terug naar huis. Dit is echter levensgevaarlijk gezien de conditie van de wegen en het regenseizoen, maar risico's moet je nemen anders wordt het leven al snel saai. Keep living on the edge!
Ik en Simone hadden 1 motor en Miel zat alleen. Halverwege de weg naar Shisong sloeg het noodlot toe. Miel haar motor ging onderuit... Dat was best lachwekkend eigenlijk! Haha god straft onmiddellijk zou je bijna denken!
Ik heb trouwens nog wel een leuk nieuwtje. Zaterdag 16mei gaan we met zijn 5e naar Limbe. Dit is 1 van de mooiste kustplaatsen van Kameroen. We hebben een weekje vrij gekregen omdat we 2 weken langer doorgaan dan eigenlijk de bedoeling is. Lekker vakantie vieren dus! Ik heb er zin in!
Wisten jullie trouwens dat Kameroenezen niet weten wat snoeppapier is. De 1 dacht dat het pleisters waren voor op blaren. Weer een ander dacht dat het gewoon schrijfpapier was. En weer een ander dacht dat het behang was. Nou je had hun gezichten moeten zien toen wij het in onze mond staken! Haha
Ps. Morgen gaan we naar Kuflu. Dit is een zeer arm plaatsje met een groot weeshuis. Samen met Madame Ita gaan we morgen kijken wat we voor die kinderen kunnen betekenen. We hebben namelijk geld ingezameld(de meiden van vorig jaar hebben ook zeer veel opgehaald)om in dit project te stoppen. Ik ben benieuwd!
09 Mei 2009 - 16:10
Mariska:
Hoi Schat,
Leuk om je verhalen te lezen. Weer leuke dingen meegemaakt, 1 woord leuk.
Mis jullie.
Ik laat wel weer snel wat van mij horen. Hopelijk voor jullie vakantie, anders vast fijne vakantie in Limbé.
Dikke kus -
09 Mei 2009 - 16:32
Papa:
hé liefie. wat is het weer genieten om al die ervaringen met je te delen. Gewoon top. Ik moet toch even kwijt dat je niet veel van mij hebt meegekregen, maar dat ritme gevoel komt 100% van mij dus!! Van mama zul je dat achterste wel hebben. Ha,ha.
Nog een laatste tip als je wordt gevraagd te trouwen: begin te zingen. Bij het aanhoren hiervan slaan ze vanzelf op de vlucht.
Dikke kus
Papa -
09 Mei 2009 - 20:49
Your Soulmate!!:
Hey CHICK!!
Wat een geweldig verhaal weer! En wat ontzettend fijn om je stem weer te horen vanmiddag!! Zit nu heerlijk op mijn nieuwe bankje te chillen! Kan niet wachten als we samen kunnen bankhangen!!!! WHOEHOE!!!
Mis je meid!
Kusje van je Soulmate!! -
10 Mei 2009 - 10:47
Bas.:
Ook in Nederland sta je soms te kijken hoe mannen kunnen dansen, ik heb het gister nog met eigen ogen gezien bij Jean Paul, alias Foxy Foxtrot met zijn elastieken benen.
En afgelopen week heb ik ook het idee gehad de kater uitgevonden te hebben :P Maar ben blij dat je nog wel het nodige alcohol binnenkrijgt, niet dat we je straks na 1 wijntje alweer af kunnen voeren, dat is ook niet zo gezellig he ;)
Als er nog nieuws is laat ik het je weten ;)
XXX Bas. -
10 Mei 2009 - 11:44
Nina:
Hey Chloe,
Waarschijnlijk ken je me niet maar ik ben ook in Shisong geweest samen met Jose, Lucy en Sanne. Wij waren niet voor jullie maar daar voor. Via Paul van het internet bij het ziekenhuis kreeg ik de groetjes van jou. Ik vind het echt super leuk om jou verhalen te lezen, ze zijn zo herkenbaar en ik zou zo weer terug willen. Op je foto's zijn wel erg veel blanke te zien joh, toen wij er waren, waren wij de enige blanke in de hele omgeving.
Heel veel plezier in kuflu en schrik niet te erg, toen ik er ben geweest moest ik echt een dag bijkomen van alle armoede die ik daar heb gezien.
Groetjes Nina
Als je nog iets wilt weten, leuke plekjes om heeb te gaan of dingen die echt moet doen mag je altijd mailen:
ninasanne75@otmail.com -
10 Mei 2009 - 12:06
*Maud*:
Chick, ik heb je ff gemaild.. ;)
xx -
11 Mei 2009 - 09:54
Koe:
hahaha tja dat indrukwekkende achterwerk van jou weet wel wat swingen is!
hartstikke fijn dat je 'n kater had, je lijkt er helemaal gelukkig mee te zijn! haha dat heb ik je in Nederland niet vaak horen zeggen!
o ja had ik al verteld dat ik tante was? ;)
de zus van Wis is woensdag bevallen van 'n lief klein dochtertje genaamd Floor!
echt super leuk!
maar schat, ga maar lekker genieten van je vakantie! ik ben jaloers want ik moet gaan leren voor the Fckng EXAMS! :| ooooo noooooooo!
veel plezier en probeer jezelf voorlopig toch nog maar niet te verloven met 'n afrikaantje.. ;)
xxxx -
11 Mei 2009 - 09:56
Koe:
o en zorg maar goed voor Milou trouwens! die heeft jullie zo goed verzorgt, nu ben jij aan de beurt ;) -
13 Mei 2009 - 12:17
Maarten:
Hey Chloe!
Thanks voor je berichtje, leuk om wat van je te horen! Ik lees dat jij t ook wel behoorlijk naar je zin hebt zon eind van huis :)
Ik kom ergens in September weer terug naar Nederland.
Leek nou iemand op je foto's heel erg op Simone, of was zij dat ook?
In ieder geval heel veel plezier daar nog, eet maar een extra stuk vlees voor mij, want dat zit er hier niet in...
Ciao! -
13 Mei 2009 - 12:22
Maarten:
Goh sherlock...lees gewoon over de naam heen. Grappig dat ik haar zo op jou pagina tegenkom, vraag haar maar eens of ze nog weet wie ik ben:) -
13 Mei 2009 - 21:19
Wilke:
Chloe!
Heel leuk om al je verhalen te lezen. Ik moet toegeven dat ik stiekem wel heel jaloers op je ben..
Je had trouwens vast al gehoord dat ik je galajurk had geleend voor gala (en anders bij deze). Ik wilde je even harstikke bedanken, want het was een superavond en de jurk heeft weer de show gestolen;)
Natuurlijk krijg je ook iets voor het lenen terug als je eenmaal terug in ons kikkerlandje bent!
Maar voor die tijd wens ik je nog een hele leuke tijd toe! Vanaf nu ga ik je verhalen op de voet volgen..
Liefs WIlke -
17 Mei 2009 - 10:41
Bip En Gon:
Hoi chloe - wat een ontzetttend mooie verhalen en gelukkig hebben julie het prima na je zin.Binnenkort op vakantie naar zo`n bounty-eiland.We horen de verhalen wel weer.
groetjes en veel liefs Bip en Gon xxxx -
17 Mei 2009 - 12:06
Mama:
Hallo liefie,het blijven indrukwekkende mooie verhalen maar van die huwelijksaanzoeken krijg ik de kriebels.Ik ben al weer hartstikke benieuwd naar je verhalen over kuflu en geniet straks in ieder geval van je weekje in Limbe. Kom lekker bij en let op elkaar. -
19 Mei 2009 - 13:51
Fred En Diana:
Hoi Chloé,
Gewoon doen hoor zo'n soepele afrikaan. Lijkt ons leuk als 2e hands schoonzoon. (hebben we nog niet) Mooie verhalen, geniet er lekker van. Groetjes,
Diana & Fred XXX
20 Mei 2009 - 09:15
Sjoerd:
Ha Dokter Kloe!
Ik ben er weer eens even voor gaan zitten om je verhalen bij te lezen... Erg leuk om te lezen wat je daar allemaal mee maakt! Hou je taai, en veel succes nog. Op de Beukenhof is alles verder rustig, geen mannen met scharen waar ze niet thuis horen of afgezaagde armen...
Groetjes! -
20 Mei 2009 - 14:59
Nerdy Nurse:
Hey chloe,
Wat een vette verhalen, echt super.
Ook ik he goed nieuws, ik ben namelijk geslaagd, mag mijn diploma 1 juli in ontvangst nemen!!!!!
Daar bij heb ik ook de BAAN in het RADBOUD echt zo vet. Ik ga je morgen mailen, heb een hoop te vertellen.
geniet van je weekje vakantie
xxx -
23 Mei 2009 - 14:39
R00s!:
Haa Chloe, je schrijft precies zoals je verteld! Grappig!
Echt geweldig wat je allemaal mee maakt en hoe weinig je nodig hebt om je toch gelukkig te voelen! :) In ieder geval, het is wel duidelijk dat je het naar je zin hebt!
Succes volgende week bij het weeshuis! En hou je taai!!
Kus, Roos