Juju's

Door: Chloe

Blijf op de hoogte en volg Chloe

11 Juni 2009 | Kameroen, Yaoundé

De meiden die vorig jaar naar Kameroen geweest zijn, hadden ons er al voor gewaarschuwd: Juju's....
Dit zijn enge gillende bosjesmannen met maskers, gewapend met stokken,speren, hakmessen en geweren. Zij zijn gehuld in enkel een lapje rond de edele delen.
Deze angstaanjagende mannen komen tevoorschijn wanneer er iemand belangrijks overleden is. Zij gaan dan 8 dagen “rouwen”.
Dit rouwen gaat als volgt: Al schreeuwend, rennend en zwaaiend met wapens, rennen zij rond in omgeving Shisong. Komt er zo'n Juju op je af dan moet je knielen, een soort van respect tonen. Anders wordt je genadeloos geslagen...
Miel en ik lopen hier bijna al 3 maanden rond maar gezien hadden we ze nog nooit. Eigenlijk waren we al lang vergeten dat die dingen überhaupt bestaan.
Tot op een zekere middag, Miel en ik een patiënt thuis gingen opzoeken samen met collega Josephine. We liepen richting het huis to we in de verte een groep op hol geslagen mannen op ons af zagen rennen. Miel en ik hadden het in eerste instantie niet door totdat Josephine ineens riep: “RUN AND HIDE NOW!!! JUJU'S ARE COMING!!”.
Juju's??!!DE Juju's??!! Mijn god Miel en ik hebben nog nooit zo hard gerend! Snel doken we een huis binnen. Natuurlijk kon onze nieuwsgierigheid ons er niet van weerhouden om toch even te kijken hoe deze gedaantes eruit zien.
We zagen een soort van geitenkop met gigantische horens die nogal wild aan het bewegen was. Dit bleek de opper-Juju te zijn. Toen we hoorden dat deze Jujus's het vooral op blanke gemunt hebben, wisten we niet hoe snel we weer het huis in moesten !
Dit was onze eerste ervaring met Juju's. Je zou zeggen dat dat wel weer genoeg is, maar helaas zoeken Miel en Chloe graag het gevaar op.
We besloten naar een begrafenis van een belangrijk man te gaan. Het is niet echt een begrafenis te noemen maar eerder een groot zuip festijn. We hoorden dat daar ook verschillende Juju-stammen(jaja er zijn er meerdere) aanwezig zouden zijn. Mooi!
Het was een soort van offerfeest waar de kippen genadeloos met grote hakbijlen in mootjes werden gehakt.
Deze Juju's waren in een soort van trance en dansten op een apparte manier en maakten rare geluiden!
In het begin waren Miel en ik nog heel erg stoer door te zeggen:' Nou we gaan ECHT niet bukken hoor voor die stomme Juju's! Nou geloof me je dat doe je dus ECHT wel!
Op een gegeven moment kregen de Juju's de 2 blanke meiden in het oog. Nou dat hebben we geweten. Ze gingen om ons heen dansen en de 'opperjuju' zwaaide gevaarlijk wild met zijn stok. Ook riep hij vreemde woorden. Het leek net alsof we vervloekt werden of zoiets..Fijn!
Op een gegeven moment kwam de gevaarlijkste Juju op de begrafenis. En werd er geschoten met geweren. Toen was ik echt bang. We wilden dus zo snel mogelijk weg. Per slot van rekening begon die gevaarlijke Juju ook nog eens met speren het publiek in te gooien!
Wederom was het rennen voor je leven!
Eindelijk konden we een motor nemen terug naar ons veilige huisje.

Enfin dit was het uber spannende Juju verhaal! Ik hoef ze echter nooit meer te zien!

Vorige week vrijdag hadden Miel en ik, doctor Renee en zijn vrouw Patricia uitgenodigd om te komen eten. Om 19uur was de afgesproken tijd.
Miel en ik druk in de weer om het lekkerste gerecht ooit op tafel te kunnen zetten(ik kan je vertellen dat dat vrij moeilijk is met de beperkte voedsel keuze hier).
We hadden een grote fruitsalade, gebakken aardappeltjes, heerlijke tomatensaus, avocado, vers brood en boontjes.
Stipt om 19uur zaten we klaar, wachtende op onze gasten.
Enfin rond 20.30 kwam Patricia binnen gewandeld met de mededeling dat Renee nog rondes aan het lopen was. Of we nog even konden wachten....
Om 21uur kwam ook Renee aanzetten. Het fruit was onderhand al bruin en de boontjes waren verpietert. Patricia kwam met de leuke mededeling dat ze geen honger had. GEEN HONGER???!!!!Al die moeite voor niets gedaan? Arme Chloe en Miel...Serieus dit doen we NOOIT meer!

De afgelopen week stonden Miel en ik ,wederom, Theatre. Ik heb voor het eerst een keizersnede gezien. En echt dat was zo ontzettend mooi! Toen de baarmoeder werd opengesneden zag je een klein hoofdje met krulletjes! Zo apart om te zien!
Het kindje was er binnen no-time uit!

De laatste tijd vond ik toch dat ik maar wat meer aan sport moest gaan doen, dus besloot ik om mee te gaan volleyballen met de studenten hier.
Op de middelbare school werd ik altijd als in van de eerste gekozen, beetje jammer dat ik hier als laatste gekozen werd. Tsja white-man kunnen niet sporten vergeleken met die atletische lichamen hier...

Nog maar 2 weken Shisong en dan begint onze rondreis...Heb er onwijs veel zin in!

• 11 Juni 2009 - 09:40

Bas.:

Heey Chloe'tje!!

Nou ik ben blij dat je het er toch nog heel vanaf gebracht hebt hoor! Moet er niet aan denken dat ik straks op 18 juli op niemand sta te wachten :P Maar dat moet je ook weer meegemaakt hebben he...Ik geef je de kans om wanneer je thuis bent je kookkunsten nog eens te showen ;)

Veel plezier nog die laatste maand!!

XXX Bas.

• 11 Juni 2009 - 10:38

Soezie:

hahahhahaaha stomme JUJU's!! nou van mij mag je nooit meer zo'n gevaar opzoeken hoor!dadelijk hakken ze jou in mootjes ipv die kippen! en dan zie ik soezie nooit meer! van mij mag je namelijk nu toch wel zo langzamerhand naar huis komen hihi

doe voorzichtig die laatste maand en begin alvast met sparen want zodra je thuis komt gaan we shoppen haha hoef je die look-a-like juju outfit nietmeer te dragen in ollanda;)

daaaag
    dikke kus en knuffel zusje

• 11 Juni 2009 - 10:55

Sarah:

he hee!!
    wat een verhaald:)!!ik las op miels site ook al over die juju's...jullie zijn er helemaal heelhuids vanaf gekomen;)!!nog 2 weken..en dan gaan jullie rondreizen!!waar gaan jullie naartoe? hebben jullie al een route uitgestippeld??kusXX

• 11 Juni 2009 - 13:50

*Maud*:

Vrouwke, vrouwke..
    Wat een verhalen weer. Lijkt me echt heel erg bijzonder om zo'n Juju tegen te komen. Wel apart dat je er foto's van mocht maken zonder dat ze je afgeslacht hebben ;)
    Ik wens je alvast heel veel plezier met de rondreis! Ben je er al uit waar je allemaal naartoe gaat?
    Take care en geniet van je laatste maand!
    Kuss Maud

• 12 Juni 2009 - 08:01

Iris:

Haha superleuk verhaal meiden! De Juju's zijn dan wel eng maar zoiets vergeet je nooit meer!

Herkenbaar trouwens van iemand uitnodigen voor een diner...Weten we dat ook weer haha!

Nog fijne weken en alvast heel veel plezier met de rondreis!! Tot in NL! :D

xx

• 12 Juni 2009 - 09:22

Merel:

WOOW Als dit geen "LIVING ON THE EDGE" is weet ik het ook niet meer! Wat een held ben jij!!! Mijn held!!!

Kus

• 14 Juni 2009 - 21:15

Cees En Saskia:

Aloha Chloe,

Gisteravond te gezellig bij je ouders wezen BBQ-en. Je vader, Edwin en ik hebben als echte krijgers een loslopende koe geschoten in een weiland in Mill. Deze vervolgens meegesleurd naar de Parkietstraat en op het vuur gegooid. De rook was zodanig dat de basis Volkel er last van had. Vervolgens met de dames een aantal flessen wijn soldaat gemaakt en ritueel uitgespuugd op het volledig uit de hand gelopen vuur. Omstreeks 01.00 uur zijn we met z'n allen op 1 brommer gestapt en teruggereden naar de beschaving van het bergdorp Wely, alwaar deze krijger vanochtend met een wel heel zwaar hoofd wakker werd in zijn klamboe.

• 15 Juni 2009 - 13:46

Siem:

Top volleyballer van me! Je hebt de Primary Health weer overleefd vandaag! Klasse meid! We hebben nog 1,5 week met elkaar.. Ik moet dus nog even elke dag volop genieten van jullie aanwezigheid.. Het is zo voorbij.. (snik)
    Ron, ik zal jullie wel beschermen tegen de djudju's! Met mn brede lichaam :s

Jij rent op dit moment naar ons complex.. Ben je aan de race?!
    You've got ASHA!

kus
    Siem a.k.a S, PS

• 21 Juni 2009 - 21:21

Marisje:

Gelukkig voor mij, nog 27 daagjes en dan kom je trg. Miss je. Geniet van t rondreizen en mijn mail komt denk ik morgenaaf.
    KUSS
    LOVE u

• 25 Juni 2009 - 14:51

Ellen:

Hey Chloe,

Wat heb jij t toch gaaf daar! Wat een avontuur.
    Wij beginnen over 4 weken met een ander avontuur, wat je denk ik niet kan vergelijken.
    Jij vermaakt je daar wel!

In ieder geval wil ik je veel plezier wensen met je rondreis!! Echt super gaaf!!

Tot snel (K)

• 25 Juni 2009 - 14:51

Ellen:

Hey Chloe,

Wat heb jij t toch gaaf daar! Wat een avontuur.
    Jij vermaakt je daar wel!

Tot snel (K)

• 25 Juni 2009 - 15:23

Susan:

Heee Chloe,

Weet niet of je me nog kent van beukenhof;)? Maar zag vorig weekend dat mijn collega's op je site zaten. Klinkt allemaal super leuk! Echt een hele ervaring. Nog heel veel succes ermee!

Xx

• 03 Juli 2009 - 13:48

Snelle Peperkoek:

SodeJUJU!!!

Nog 2 weekjes miss!!
    Heb de wijn al koud staan ;) Have fun de laatste dagen!!

Dikke Zoeber,

Jelte..